Vertrouwd, vakkundig en snel.

USP Check Klanttevredenheid landelijk 8,9

USP Check 4 jaar Bovag garantie

USP Check Behoud van fabrieksgarantie

ABS Zomerbanden 02.jpg

Slijtage aan de banden

Autobanden hebben veel te lijden van het rijden en van weersomstandigheden. Slijtage van de autobanden is normaal, maar te veel slijtage is gevaarlijk. De grip van de banden wordt minder, waarmee de wegligging achteruit gaat. Bij een vestiging van ABS Autoherstel, er is er altijd een bij u in de buurt, kunt u het profiel van uw banden laten controleren. Indien er sprake is van teveel slijtage, dan vervangen en monteren wij uw banden. Ook zorgen wij dat ze uitgebalanceerd zijn. Onze betrouwbare specialisten helpen u graag en dat tegen een scherpe prijs. 

Maak een afspraak icon

Regelgeving en APK

Standaardonderdeel van de Algemene Periodieke Keuring (APK) zijn de autobanden, omdat de juiste bandenspanning en genoeg profiel belangrijk zijn voor de veiligheid. De Europese regelgeving kent een slijtagegrens. Bij zomerbanden mag er niet meer dan 1,6 mm. rubber zijn afgesleten op het gehele rolvlak. Bij winterbanden gaat het om maximaal 4 mm. De boetes voor overschrijding van deze slijtagegrens liggen ruim boven de €100, dus ook voor uw portemonnee is het zaak uw banden op tijd te laten controleren. Maar bovenal zorgen goede banden dat u minder snel bandenpech heeft, ze zorgen voor een betere wegligging, ook bij vocht en kou, en betere remprestaties. Nog beter is natuurlijk dat u uw banden af en toe zelf controleert of laat controleren, los van de APK. Een mooi moment is als u van winterbanden naar zomerbanden gaat en andersom.

Levensduur autobanden

De gemiddelde levensduur van een autoband is 35.000 tot 50.000 kilometer. Uiteraard zijn er vele factoren die bepalen na hoeveel kilometer uw band versleten is:

  • De kwaliteit van de autoband; duurdere banden zijn over het algemeen van een hogere kwaliteit.
  • Rijgedrag; de rustige bestuurder zal langer met zijn banden doen dan de bestuurder die snel optrekt en graag scherp door de bocht gaat.
  • Bandenspanning; controleer deze geregeld en zorg altijd voor de juiste spanning.
  • De auto; een zwaardere auto vraagt meer van de banden, ook meer PK’s zorgen voor snellere slijtage.

Hoe kunt u zelf zien of uw banden versleten zijn?

Er zijn methodes waarbij u eenvoudig kunt zien hoe het met het profiel van uw autoband staat. Met een muntstuk of een profieldieptemeter kunt u dit gewoon thuis controleren. Het profiel van een zomerband kan gecontroleerd worden met een 1 euromunt. Als u door het profiel rolt, mogen de op de rand gegraveerde sterren niet zichtbaar zijn. Voor een winterband gebruikt u een 2 euromunt. De zilverkleurige buitenrand mag niet buiten de groef steken, anders moet de band vervangen worden. Een profieldieptemeter is verkrijgbaar bij verschillende (web)winkels.

Belangrijk te vermelden dat vooral de test met het muntstuk slechts een indicatie is. Voor een volledige en officiële controle maakt u een afspraak bij een vestiging bij u in de buurt. Wij helpen u en uw medeweggebruikers graag, zo maken we het verkeer samen weer een stukje veiliger.

Ondernemers login